“Περδίκες”: Τα κεντημένα αυγά της Δυτικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των πασχαλινών  δραστηριοτήτων  μας την Πέμπτη 25 Απριλίου μας επισκέφτηκε η εμπειροτέχνης κ. Κανατσιοπούλου Γεωργία, η οποία μας παρουσίασε  την παραδοσιακή τεχνοτροπία των χωριών της Δυτικής Μακεδονίας στο βάψιμο των Πασχαλινών αυγών που ονομάζονται “πέρδικες”.

Περδίκες που είναι όμορφες σαν τις πέρδικες, ονομάζουν τα πασχαλινά αυγά, που βάφουν με κερί κάθε Μεγάλη Τετάρτη βράδυ και Μεγάλη Πέμπτη πρωί, οι νοικοκυρές στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας

Οι περδίκες, τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά των χωριών της Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης. Η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο. Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές που η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι επάνω στα αυγά.

Οι μαθητές μας με την βοήθεια της κ. Κανατσιοπούλου δημιούργησαν τα δικά του μοναδικά αυτά. Συντονισμός δράσης: Κεσκιλίδου Ελένη, Λαζαρίδου Βαρβάρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.